Το καλάθι είναι άδειο
Το καλάθι είναι άδειο

Καθαρισμός & Απολύμανση Αέρα με Φίλτρα HEPA & UVC Ακτινοβολία

Πως να επιλέξετε Συσκευή Καθαρισμού - Απολύμανσης Αέρα; Τι είναι τα φίλτρα HEPA, τα οποία χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες στη βιομηχανία; Γιατί χρησιμοποιούμε UVC ακτινοβολία για αποστείρωση;

Φίλτρα HEPA-Φιλτράρισμα αέρα

Τα φίλτρα HEPA φημίζονται για την απόδοση τους στο φιλτράρισμα του αέρα. Χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές, όπου πέρα από τη σκόνη και τα χονδρά σωματίδια πρέπει να αφαιρούνται από τον αέρα, τη γύρη και τα λεπτά σωματίδια. Τα φίλτρα, ανάλογα βέβαια κάθε φορά με την αποδοτικότητά τους, μπορούν ακόμη και να συγκρατήσουν βακτήρια και μικροσωματίδια (0,4 microns), επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια σε αποστειρωμένα συστήματα αερισμού – κλιματισμού, όπως:

  • Καθαρά δωμάτια
  • Αποστειρωμένα δωμάτια
  • Νοσοκομεία-Χειρουργεία
  • Παραγωγή φαρμακευτικών προϊόντων και τροφίμων
  • Εγκαταστάσεις μικροηλεκτρονικών

Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με την κατηγορία τους, τα φίλτρα HEPA (High Efficiency Particulate Airfilter) είναι ικανά να φιλτράρουν το 85 έως 99,999995% των σωματιδίων, τα οποία είναι μεγαλύτερα από 0,3 μm (3 micron) από τον αέρα που διέρχεται από αυτά και 100% όλων των σωματιδίων από 1 micron και πάνω σε διάμετρο.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι στα σύγχρονα αεροσκάφη όντως χρησιμοποιούνται φίλτρα HEPA για να μειώσουν την εξάπλωση των αερομεταφερόμενων παθογόνων στον αέρα.

UVC ακτινοβολία

Γιατί UVC ακτινοβολία

Η χρήση της υπεριώδους ακτινοβολίας UVC προς όφελος του ανθρώπου για αποτελεσματικότερη αποστείρωση, ανάγεται στα μέσα του 20 αιώνα.

Η εφαρμογή της υπεριώδους ακτινοβολίας (ultraviolet) από τότε και έως πρόσφατα γινόταν μέσω ισχυρών συσκευών εκπομπής της υπεριώδους ακτινοβολίας UVC, και χρησιμοποιούνταν κυρίως σε Μεγάλα νοσοκομεία ανά τον κόσμο, προκειμένου να αποστειρώνουν τα χειρουργεία και τα δωμάτια νοσηλείας και να απενεργοποιούν τα μικρόβια τους ιούς και τα βακτήρια σε αυτούς τους χώρους.

Πως λειτουργεί η ακτινοβολία UVC και γιατί αποτελεί την αγαπημένη μέθοδο αποστείρωσης υψηλών απαιτήσεων.

Η ακτινοβολία UVC είναι εξαιρετικά αποτελεσματική στο να εξουδετερώνει όλα τα μικρόβια και όλους τους ιούς και τα βακτήρια. Η ακτινοβολία UVC αποτελεί μέρος του φάσματος της ηλιακής ακτινοβολίας.

Οι τρεις (3) βασικοί τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας προερχόμενοι από τον ήλιο είναι η UV-A, UV-B και UVC. Επειδή η ακτινοβολία UVC έχει το μικρότερο μήκος κύματος και άρα την υψηλότερη ενέργεια, έχει και την μοναδική ικανότητα να εξουδετερώνει όλα τα παθογόνα βακτήρια και ιούς.

Η ακτινοβολία UVC μικρού μήκους κύματος από 200-280nm η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως μικροβιοκτόνος ακτινοβολία είναι γνωστή ως UVGI( UV GERMICIDAL IRRADIATION) και διαφέρει από την ακτινοβολία UVB μεσαίου μήκους κύματος 280-320nm και UVA μεγάλου μήκους κύματος από 320-400 nm οι οποίες δεν έχουν μικροβιοκτόνο αποτελεσματικότητα.

Ενώ Εκπέμπει σε μικρά μήκη κύματος μεταξύ 200 και 300 nm είναι υψηλής ενέργειας, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση μικροοργανισμών, όπως βακτηρίων, ιών και πρωτόζωων. Αυτή η ιδιότητα καθιστά την ακτινοβολία UVC έναν αποτελεσματικό τρόπο, φιλικό προς το περιβάλλον και ελεύθερο από χημικά, ώστε να αποτραπεί η αναπαραγωγή των μικροοργανισμών σε οποιοδήποτε περιβάλλον.

UVC ακτινοβολία για αποστείρωση

Πως καταστρέφει το υς μικροοργανισμούς η ακτινοβολία UVC;

Η μικροβιοκτόνος λάμπα UV εκπέμπει υπεριώδες φως σε μικρό μήκος κύματος UVC το οποίο πέφτει επάνω σε μια επιφάνεια προκειμένου να εξουδετερώσει όλα τα μικρόβια, ιούς και βακτήρια που βρίσκονται στον ενδιάμεσο όγκο αέρα όσο και στην επιφάνεια αυτή.

Επειδή έχει υψηλή ενέργεια, απορροφάται στο κυτταρικό RNA και το DNA των μικροβίων των ιών και των βακτηρίων, καταστρέφοντας τους χημικούς δεσμούς τους και εμποδίζοντας τα να αναπαραχθούν, και έτσι χάνουν την ικανότητα να μολύνουν.

Οι μικροοργανισμοί δεν μπορούν να αναπτύξουν ανοσία στην ακτινοβολία UVC, όπως μπορούν στα βακτηριοκτόνα και τα αντιβιοτικά.

Και εάν θέλετε να προμηθευτείτε καθαριστή απολυμαντή αέρα, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

home-star.png

Υγραέριο με ένα κλικ!

Κάντε εύκολα & γρήγορα την online παραγγελία σας για φιάλη υγραερίου. Η φιάλη υγραερίου θα είναι στην πόρτα σας άμεσα & με δωρεάν παράδοση!

 

Πιστοποίηση κατά ADR

Πιστοποίηση κατά ADR

Η εταιρεία μας διαθέτει άδεια διανομής εμφιαλωμένου υγραερίου

Πιστοποίηση ISO 9001-2015 για την πώληση φιαλών υγραερίου

Πιστοποίηση ISO 9001-2015 για την πώληση φιαλών υγραερίου

Τηλεφωνικές παραγγελίες

ΑΘΗΝΑ

ΔΕΥ-ΠΑΡ: 9.00-17.00
ΣΑΒ: 9.00-15.00